Yksi suosituimmista ja tutuimmista palveluskoirista on ehdottomasti monipuolinen saksanpaimenkoira, jota käytetään monipuolisissa tehtävissä ja joka on monessa perheessä rakastettu perheenjäsen muiden joukossa. Nimensä mukaisesti tämä rotu on kotoisin Saksasta, jossa se syntyi jo 1800-luvulla.

Saksanpaimenkoiran käyttötarkoitus

Saksanpaimenkoira on suosittu osittain siksi, että se on niin monipuolinen käyttökoira. Alun alkaen rotu kehitettiin nimenomaan paimenkoirakäyttöön, mutta nykyisin sitä käytetään myös monenlaisissa palveluskoiratehtävissä. Rodunomaisia ominaisuuksiaan saksanpaimenkoirat pääsevät testaamaan suojelukokeessa, joka mittaa esimerkiksi koiran rohkeutta, kovuutta sekä taistelutahtoa.

Palveluskoiralajien lisäksi saksanpaimenkoirat ovat niittäneet menestystä pelastuskoiratoiminnassa, agilityssä sekä tokossa. Rotua käytetään runsaasti myös poliisiviranomaisten, rajavartiolaitoksen, puolustusvoimien, tulliviranomaisten sekä vartijoiden monipuolisissa työtehtävissä. Rotu on suosittu vaihtoehto myös valittaessa perhekoiraa. Tässä tapauksessa tulee kuitenkin huolehtia siitä, että koira saa varmasti riittävän paljon virikkeitä ja että sillä on riittävästi ohjattua ja mielekästä tekemistä. Sohvaperunaksi ei tästä koirasta ole – ei ainakaan tyytyväiseksi sohvaperunaksi.

Millainen on tyypillinen saksanpaimenkoiran luonne?

Saksanpaimenkoiralle on tyypillistä työhaluisuus sekä tarmokkuus. Tämän vuoksi myös koiran omistajan tulee olla toimelias. Kuten jo edellä todettiin, tämä koira ei ole sohvaperunatyyppiä, vaan vaatii runsaasti aktiviteetteja, jotta saa energiansa purettu sallitulla tavalla. Väärissä käsissä saksanpaimenkoirasta kehittyy helposti niin sanottu ongelmakoira ja monet sakemannit ovatkin joutuneet kodinvaihtajakoiriksi, jotka kiertävät kodista toiseen. Erään tutkimuksen mukaan jopa 45% Suomessa asuvista saksanpaimenkoirista omaa pakko-oireita, mikä kuulostaa huolestuttavalta. Ääniarkoja näistä koirista on lähes 30%, yliaktiivisia ja impulsiivisia 25%, arkoja 18%, paikka- ja alusta-arkoja 15%, eroahdistuneita 8% ja aggressiivisia 5%. Tämä on rotu, joka vaatii kunnollisen koulutuksen!

Rotumääritelmän mukaisen luonteen tulisi olla tasapainoinen, itsevarma, erittäin avoin sekä tavallisissa tilanteissa säyseä. Ärsytettynä koiran säyseyden tulisi kuitenkin hävitä. Koiralta vaaditaan vahvahermoisuutta ja tarkkaavaisuutta. Lisäksi sen tulee olla helposti ohjattavissa. Koiralla tulisi olla tallessa luontaiset viettinsä ja sen stressinsietokyvyn pitäisi olla hyvä. Koirasta tulisi huokua itsevarmuutta, jota se tarvitsee niin toimiessaan paimenkoirana, palveluskoirana, suojelukoirana, vahtikoirana kuin seurakoiranakin.

Divi