Oletko hankkimassa pelastuskoiraa? Tiedätkö milloin ja minkälaisissa tehtävissä kyseiset koirat palvelevat?

Pelastuskoira on joko viranomaisen säännöllisessä käytössä oleva työkoira tai siviilihenkilön oman toimenkuvansa ohella kouluttama lemmikkikoira. Siviilihenkilön omistama pelastuskoira kutsutaan nykyään yhä useammin avustamaan erilaisissa pelastustehtävissä, kuten juuri kadonneiden henkilöiden etsinnässä. Pelastuskoirat suorittavat muun muassa kadonneen henkilön jäljestämistä metsästä, luonnosta tai esimerkiksi sortuneista raunioista tai vedestä.

Miten pelastuskoira toimii käytännön tilanteissa?

Pelastuskoiran tärkeimpiin vahvuuksiin kuuluu ketteryys, erittäin tarkka hajuaisti ja hyvä kestävyyskyky käytännön tilanteissa. Ihmiseen verrattuna koira on pelastustehtävissä usein ylivertainen, sillä koira kykenee seuraamaan useita tunteita tai jopa vuorokausia vanhoja jalanjälkiä. Ketterä koira mahtuu ahtaisiinkin paikkoihin ja havaitsee ihmisen, joka saattaa olla vajonnut jopa useita metrejä esimerkiksi sortumien alle. Ihmisen löytymisestä koira ilmoittaa aina ääntelyllä, kuten selkeästi haukkumalla ja koulutuksen aikaisissa kokeissa tarkoitukseen sopivaa hakurullaa käyttäen.

Pelastuskoiran omistaja panostaa koiran hyvinvoinnin lisäksi myös omaan hyvinvointiinsa liikkumalla säännöllisesti, lepäämällä tarpeeksi, ruokailemalla terveellisesti ja hankkimalla ajanmukaista tietoa osallistuen koiran kanssa kanssa säännöllisesti pelastuskoiratoimintaan. Hyvä liikuntamuoto voi olla perinteisen kävelyn, juoksun, uinnin tai hiihdon lisäksi vaikkapa golf tai tennis. Tyylikkäät ja hengittävät urheiluliivit, topit ja sukkahousut valmistaa aimn.fi, johon voit tutustua paremmin verkossa.

Pelastuskoirilla on tarkka ja yhtenäinen koulutusjärjestelmä

Jokainen pelastuskoira on läpäissyt erityisen pelastuskoirakokeen , johon olennaisesti kuuluvat ketteryys- ja tottelevaisuuskoe ja lajivalinnasta johtuen joko vaativa jäljestys-, haku- tai rauniokoe. Pelastuskoira ohjaajineen suorittaa myös käyttöönottotarkastuksen ennen pääsyä tuleviin viranomaisjohdolla suoritettaviin tehtäviin.

Pelastuskoiratoimintaa ohjaavat alueelliset pelastuskoirayhdistykset, joiden kattojärjestö on Suomen Pelastus- tai Palveluskoiraliitto. Alueelliset yhdistykset järjestävät aktiivista toimintaa erilaisten kokeiden ja harjoitusten avulla. Pelastuskoiratoiminta ei ole vain tietyn kokoisille painoisille ja rotuisille koirille, vaan mukaan voi tulla mitä tahansa rotua edustava terve ja hyväkuntoinen koirayksilö.

Yhteenveto Pelastuskoiratoiminnasta

  • Pelastuskoiria käytetään aina kadonneiden henkilöiden etsintätehtävissä.
  • Pelastuskoira on valmiudessa vapaaehtoisena hälytysryhmäläisenä ympäri vuorokauden.
  • Hälytykset antaa poliisi
  • Etsintöihin kuuluvat mukaan sekä koira- että autopartiot
  • Koiranohjaajien pitää hallita etsintä, ensiapu- ja suunnistustaidot sekä erilaisten viestintävälineiden käyttö
  • Pelastuskoira ei saa reagoida aggressiivisesti. Paras ikä pelastuskoiratoiminnan aloittamiseen on 6-12 kuukautta.
  • Pelastuskoiratoiminta tapahtuu vapaaehtoisen pelastuspalvelun alaisuudessa
Divi