Koronavirus on vaikuttanut koko lailla kirjaimellisesti kaikkeen. Kun eletään jo kolmatta pandemiavuotta, ei juuri kukaan voi enää sanoa välttyneensä koronan vaikutuksilta joko suoraan tai välillisesti. Toisten elämään se on vaikuttanut suoraan vaikkapa terveyden kautta, toisten välillisesti vaikkapa työkuvioiden kautta. Yksi yllättävä koko pandemian aikana havaittu muutos on kuitenkin saanut koko maailman koiraihmiset varpailleen: koiranpennut tekevät nyt kauppansa paremmin kuin koskaan ennen, ja näin on kaikkialla maailmassa!

Kyllä, luit oikein. Ei koiranruoka, vaan aivan ihka oikeat koiranpennut. Siinä missä pandemian alku sai monissa aikaan hysteeristä tarvetta hamstrata vessapaperia, ovat jotkut purkaneet shoppailuhimonsa koiriin. Kasvattajien jonotuslistat ovat pilvissä ja edes koiran rodulla tai ulkoasulla ei tunnu olevan enää väliä; siinä missä ennen oltiin kranttuja ja valittiin tarkoin vaikkapa tulevan lemmikin väri, otetaan nyt usein kirjaimellisesti vastaan ensimmäinen pentu, joka on mahdollista saada.

Mikä sitten on saanut aikaan tämän odottamattoman koronan sivuvaikutuksen? Kun tutkitaan ilmiötä hieman laajemmin, ollaan tutkijoiden mukaan havahduttu siihen, ettei ilmiö tosiaankaan rajoitu vain ja ainoastaan koiriin, vaan aivan kaikki lemmikit tekevät nyt kauppansa. Kun aletaan etsiä ilmiöön syytä, päädytään yhä aina vaan yhteen ja samaan yhteneväisyyteen; lockdownit ja ihmisten sisäänrakennettu pelko yksinäisyydestä. Kun uhkana on jäädä yksin neljän seinän sisälle, halutaan varmistaa se, että seurana on edes joku – vaikka sitten se pieni ja karvainen vekkuli. Toisaalta moni on myös jäänyt ensimmäistä kertaa elämässään etätöihin ja saanut vihdoinkin aikaa toteuttaa unelmansa karvaisesta (tai karvattomasta) perheenjäsenestä.

Koiranpentu ei ole heräteostos

Tärkeää on kuitenkin myös pentukuumeessa muistaa se, että koira ei koskaan ole heräteostos. Koronan tuoma pentubuumi on saanut myös pentutehtailijat hereille ja suoraan raha-apajille, mutta jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se myös todennäköisesti on sitä. Muista aina ottaa tarkkaan selvää siitä, keneltä pentusi ostat.

Muistathan myös, että koiran pitäminen on paljon muuta kuin vain itse koiranpennun ostohinta. Laadukas koiranruoka ja muut ruokailutarvikkeet, lelut, kakkapussit ja muut koiran pakolliset hankinnat maksavat pienimmilläänkin yli sata euroa kuussa. Etenkin kooltaan suuremman lemmikin koiranruoka ja sen määrä saattaa yllättää kokeneenkin lemmikinomistajan. Koiran omistajan tehtävänä on tarjota lemmikilleen mahdollisimman terveellinen ja hyvä elämä, ja tämä ei suinkaan ole ilmaista.

Huijaukset ovat yleistyneet – varo etenkin näitä!

Vaikka koirakuume olisi kuumimmillaan, kannattaa muistaa pitää järki päässä. Kun koirien kysyntä on ollut huomattavasti suurempaa kuin tarjonta, ovat pentutehtaiden lisäksi päätään nostaneet myös kaikenlaiset huijarit. Esimerkiksi Facebookissa ja muilla myyntipalstoilla kiertää jatkuvasti teennäisiä myynti-ilmoituksia, joissa suloinen pieni koiranpentu halutaan antaa “adoptoitavaksi” muuttuneen elämäntilanteen takia. Näiden huijausten tarkoituksena on huijata sinulta rahaa, joten niihin ei kannata haksahtaa.

Divi