Kansalliskoiramme suomenpystykorva edustaa suomalaista koirakauneutta parhaimmillaan. Koira jalostamiseen on käytetty luonnonkantaa eikä risteytyksiä ole käytetty. Tämän vuoksi kansallisylpeytemme on harvinainen metsästyskoira, josta on syytäkin olla ylpeä.

Koira, joka on osa kulttuuriperintöä

Suomenpystykorva on rotu, jota voidaan pitää osana elävää suomalaista kulttuuriperintöä. Tästäkin syystä on niin kovin tärkeää säilyttää rodun edustajien kanssa metsästäminen sekä vaalia rodun terveyttä. Jos kuvitellaan tyypillistä suomalaista maalaismaisemaa ja halutaan maalata siitä postikorttimainen otos, sopii suomenpystykorva tähän kuvaan aivan erinomaisen hyvin.

Suomenpystykorvan ominaispiirteitä

Suomenpystykorva on perusterve rotu. Itse asiassa se on yksi terveimmistä koiraroduistamme, jos rotujen terveyttä arvioidaan kokonaisuutena. Onkin tärkeää säilyttää rotu terveenä, jotta siitä voitaisiin olla ylpeitä tulevinakin vuosina. Koiran väritys on upea, sillä väriltään se on ruskean- tai kellertävänpunainen. Värin kirkkaus vielä lisää koiran näyttävyyttä.

Metsästyskoirana suomenpystykorva on erityisen monipuolinen. Se haukkuu ilmaistakseen riistan olinpaikan. Eniten rotua käytetään metsästettäessä metsäkanalintuja, mutta sitä voidaan käyttää myös metsästettäessä hirviä, pienpetoja sekä karhua. Suomenpystykorva osaa myös noutaa ammuttua riistaa vedestä.

Kun suomenpystykorva hakee riistaa, se saattaa liikkua jopa 500 metrin päässä metsästäjästä. Toisinaan koira liikkuu jopa kauemmas. Se osaa kuitenkin säilyttää yhteyden metsästäjään haukuntansa ja käytöksensä avulla. Koiran haukkuessa metsästäjä pyrkii ehtimään koiran merkkaamaan paikkaan koiran pyrkiessä pitämään saaliin puussa.

Divi