Pikkuruinen chihuahua on maailman pienin FCI:n tunnustama koirarotu, joka painaa vähemmän kuin osa rotukissoista. Rotu on kotoisin Meksikosta ja Suomessa rodun edustajia on rekisteröity reilut 22 660 kappaletta. Rodusta esiintyy sekä lyhyt- että pitkäkarvaista muunnosta.

Chihuahuan luonne

Chihuahua voi olla pieni, mutta tästä huolimatta se on äärimmäisen itsevarma. Koiran tyypillinen luonne on eloisa, iloinen, valpas, ihmisrakas sekä temperamenttinen. Tästä koirasta löytyy virtaa ja energiaa, minkä lisäksi koira on pienestä koostaan huolimatta todella rohkea. Aggressiivisuutta tai arkuutta ei hyväksytä, vaikkakin näitä piirteitä esiintyy rodun piirissä yhä enenevässä määrin. Chihuahua saattaa pyrkiä perheessä johtajan paikalle, joten se pitää kasvattaa ja kouluttaa huolellisesti. Lisäksi chihuahua on usein haukkuherkkä. Pienen koon ei tulekaan antaa johtaa harhaan, sillä tämä rotu ei välttämättä ole pienestä koostaan huolimatta kaikista helpoin rotu.

Huolestuttava terveystilanne


Rodun terveystilanne aiheuttaa huolta. Rotu on jalostettu niin pieneksi, että se on jo aiheuttanut monenlaisia terveysongelmia. Synnytysongelmat ovat yleisiä ja ennenaikaisia synnytyksiä tapahtuu paljon, koska osa pennuista on liian suurikokoisia emän kokoon suhteutettuina. Rodun synnytyksissä joudutaankin turvautumaan usein keisarileikkaukseen. Synnytysongelmista voi seurata vesipäisyys. Tämän rodun kohdalla voidaankin jo kysyä, onko koiran terveyden kohdalla tehty kompromisseja pyrittäessä äärimmäisyyksiin ja onko tällaisen rodun suosiminen enää eettistä.

Divi