Perhoskoira eli papillon on saanut nimensä hurmaavista perhosta muistuttavista korvistaan. Kyseessä on seurakoira, jota käytetään myös tokossa ja agilityssa.

Perhoskoiran alkuperä

Länsi-Euroopassa esiintyi jo satojen vuosien takaisena aikana pieniä kääpiöspanieleita, jotka olivat kehittyneet todennäköisesti metsästysspanieleista. Rotu saattaa olla yhteydessä myös Amerikassa ja Aasiassa tavattuihin pieniin koirarotuihin. Tästä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta. Todennäköisesti rotu saapui alunperin Italiasta 1100 – 1200 -luvulla, mutta sen alkuperämaana pidetään Belgiaa ja Ranskaa, jossa rotu kehittyi myöhemmin 1800-luvulla. Monet taiteilijat ja hallitsijat olivat ihastuneita tähän rotuun ja rodun edustajia näkyykin useissa maalauksissa.

Perhoskoiran luonne sekä käytös

Perhoskoiran luonteelle on ominaista iloisuus, vilkkaus, mutkattomuus, ystävällisyys sekä seurallisuus. Rotu on hyvin seurankipeä ja se suorastaan rakastaan juoksemista ja leikkimistä. Tasapainoisuus, eloisuus ja itsevarmuus ovat toivottuja ja tyypillisiä ominaisuuksia, mutta perhoskoirat osaavat olla myös temperamenttisia. Osa perhoskoirista on myös herkkiä, mutta arkuutta ja vihaisuutta niissä ei saisi esiintyä. Kääpiökoirien keskuudessa perhoskoiraa pidetään älykkönä.

Perhoskoiran ulkonäkö

Perhoskoira on kääpiörotu, joka on kooltaan siro. Koiran ilme on älykäs sekä valpas ja se liikkuu tyylikkäällä tavalla. Korvat muistuttavat perhosta ja ne ovat pystyssä. Korvien karva on pitkä, samoin kuin raajojen takaosan, varpaiden välien ja hännänkin karva. Turkin pohjaväri on valkoinen, minkä lisäksi turkissa esiintyy laikkuja. Perhoskoiran paino on 1,5 – 5 kiloa ja sen säkäkorkeus noin 28 cm.

Perhoskoiran terveys

Perhoskoira on kestävä, perusterve rotu, jonka tyypillinen elinikä on noin 12 – 18 vuotta. Tyypillisesti perhoskoira sairastaa harvoin ja pysyy pirteänä myös vanhuksena. Joitakin perinnöllisiä sairauksia kuitenkin esiintyy.

Perhoskoirat Suomessa

1990-luvun alkupuolella perhoskoirat olivat Suomessa melko suosittuja yltäen jopa 20 maamme yleisimmän koirarodun joukkoon. Nykyisin pentuja rekisteröidään Suomessa enää puolet rodun kulta-ajoista. Vuosittain perhoskoirapentuja syntyy Suomessa 300 ja maamme perhoskoirien kokonaiskanta on noin 3 000 perhoskoiraa.

Divi