Joulu on ihana perhejuhla myös koiralle: isäntäväki on kotona enemmän, joka paikassa tuoksuu hyvä ruoka, ja kuusen alta saattaa löytyä tavallista isompi luu tai uusi lelu. Moni koira istuu myös kieli pitkänä uunin edessä, kun kinkkua paistetaan. Lisäksi on aina jännittävää, kun taloon tulee joku yllätysvieras, joka haisee tutulta, mutta jota kaikki kohtelevat kuin vierasta.

Ei siis olekaan ihme, että koirat halutaan ottaa entistä paremmin huomioon myös joulun valmistelussa. Moni onkin jo tottunut kaivamaan koiran ikiomat jouluvaatteet esiin ja pitämään sen jälkeen suoranaisen valokuvasession lemmikin kanssa. Joulukoristeet ovat kuitenkin sellainen asia, josta ei ole vielä kovinkaan paljon koiranomistajien keskuudessa puhuttu. Millaisia koristeita kannattaa hankkia joulun viettoon ja mistä? Mitä kannattaa ottaa huomioon koristeita ostettaessa? Kuinka koira reagoi joulukoristeisiin?

Koiraystävälliset joulukoristeet

Suomessa joulu on yhä enenevässä määrin lumeton ja siksi pimeä. Valojen merkitys onkin kasvanut tämän myötä ja yhä useampi hakee joulun tunnelmaa nimenomaan valoista. Valoissa on kuitenkin se kääntöpuoli, että jos niitä pitää päällä kellon ympäri, saattaa vuorokausirytmi alkaa hämärtyä. Ihminen ja koira reagoivat melko voimakkaasti ympäröivän valon määrään – täysin tiedostamattaan. Siksi kannattaakin sammuttaa valot siinä vaiheessa, kun menee nukkumaan.

Kaikenlaisissa muovikoristeiden kohdalla kannattaa huolehtia siitä, ettei niissä ole irtoavia pieniä osia, jotka voisivat aiheuttaa tukehtumisvaaran tai muita terveysongelmia nieltynä. Koirat toimivat vieraiden esineiden kohdalla samalla tavalla kuin vauvat, eli pyrkivät ensisijaisesti suullaan tutkimaan esineitä ja sitä, voiko niitä syödä.

Joulukuusi on monelle koiralle melko omituinen ilmestys: puu, jonka juureen normaalisti pissataan, kannetaankin nyt sisälle. Kuusen haju voi aiheuttaa ihmiselle allergisen reaktion, mutta koiralle suurempi ongelma on se, että haju muistuttaa ulkoilusta ja siitä, että koipea nostetaan puiden juuressa. Toinen tärkeä elementti ovat tietysti joulukuusen koristeet, joiden kohdalla tulisi huomioida edellä mainitut pienet osat, mutta myös se, että jos niissä on välkkyviä valoja tai muita ärsykkeitä, koira reagoi niihin aina voimakkaammin kuin ihminen. Esimerkiksi äänet eivät välttämättä kuulu ihmisen korvaan toisesta huoneesta, mutta koira kuulee samat äänet toisesta kerroksesta tai vaikkapa viereisestä asunnosta.

Jotta kuusen koristelu onnistuisi, kannattaa miettiä esimerkiksi Party Kingin perinteisiä joulukuusen sähkökynttilöitä: valot ovat himmeitä eivätkä vilku, vaan ennemminkin jäljittelevät aitoa kynttilän valoa. Joulukuusen ympärille kierrettävä glitter-nauha pysyy kasassa eikä varise lattialle. Vahinkojen yllättäessä kuusenalusmatot on helppo pestä ja kuivata, ja niitä kannattaa hankkia ihan vaikka kaksin kappalein, jotta on yksi varamatto.

Divi