Moni koira viihtyy mainiosti sisällä perheen kesken, ja kaupunkioloissa koirat usein ovatkin asunnoissa suurimman osan ajasta. Jos kuitenkin satut asumaan omakotialueella tai kauempana kaupungista, ja käytössäsi on oma piha, voit lukea tästä artikkelista, miten pihasta saa koiralle mahdollisimman viihtyisän.

[IMAGE=dT8l1qcajb1d.jpg]

Kannattaa kuitenkin huomioida, että koira on laumaeläin, eikä minkään koiran paikka ole pelkästään pihalla yksin. Koiran on saatava viettää aikaa myös ihmisten ja muiden lemmikkien kanssa. Osa koirista kuitenkin viihtyy ulkona varsinkin kesäisin, ja moni sopii kokonsakin puolesta paremmin esimerkiksi pihalla olevaan aitaukseen, kuin ahtaaseen taloon.

Mitä koira tarvitsee pihalle?

Jos koiralle rakentaa pihalle esimerkiksi aitauksen, täytyy sen olla riittävän lujatekoinen ja niin sanotusti murtovarma. Monet koirat ovat varsinaisia Houdineita ikävystyessään, ja ne pääsevät yli, ali tai vaikka läpi hyvinkin lukituista porteista. Tärkeää on myös, että ulkopuoliset eivät pääse aitaukseen, näin sekä koiran, että ihmisten turvallisuuden vuoksi. Aitauksessa on myös oltava riittävästi tilaa, tai jos se on pienikokoinen, on koiran liikunnantarpeesta huolehdittava. Piha-aitaus ei saa korvata päivittäisiä lenkkejä.

Pihalla olevissa tiloissa on oltava myös koiran koppi tai katos, jonne koira voi tarvittaessa mennä suojaan sateelta, tuulelta tai auringolta. Materiaalina kestopuu toimii mainiosti, mutta kopin voi kyhätä monesta muustakin materiaalista. Jos tarkoituksena on, että koira voi viettää pihalla aikaa myös talvisin, tulee kopissa olla lämmitys, tai vaihtoehtoisesti koiran täytyy halutessaan päästä sisälle lämmittelemään.

Koppiin tai katokseen voi laittaa myös pehmusteita, vilttejä ja tyynyjä. Näin koiralla on mukava makuupaikka, jossa voi tarvittaessa rauhoittua. Saatavilla on oltava myös aina vesikuppi, ja leluja tai muita virikkeitä. Jos koira ei ole erityisen ahnetta sorttia, voi aitauksessa olla myös ruokaa. Jos ruoka kuitenkin häviää kupista saman tien, kannattaa ruokailut jättää vain ruoka-aikoihin, sillä jatkuva ruoan saatavilla olo johtaa tällöin lähinnä ylipainoon, ja sitä kautta terveysongelmiin.

Koiralle aktivointia omalla kotipihalla

Jos koira viihtyy enimmäkseen sisällä oman perheensä kanssa, ei sille kannata turhaan rakentaa aitausta, vaan pihaa voi hyödyntää koiran kanssa leikkimiseen. Pihalle voi kasata erilaisia esteitä, joiden avulla koiran kanssa voi treenata esimerkiksi tasapainoharjoittelua ja temppuja.

Koiralle voi järjestää myös aivojumppaa piilottamalla sen leluja pihalle, ja etsimällä niitä sitten koiran kanssa. Erityisesti tällainen hajuun perustuva jäljitys on hyvin monelle koiralle mieluisaa puuhaa, ja oman lelun löytyminen on mitä parhain palkinto.

Muista turvallisuus

Jos piha sijaitsee vilkkaalla asuinalueella, muistathan huomioida sekä koiran turvallisuuden, että muut ihmiset. Pihasta karannut koira voi jäädä auton alle tai päätyä tuntemattomien mukaan. Monet ihmiset saattavat lisäksi pelätä koiria, joten erityisesti vilkkailla alueilla on tulijoita ja ohikulkijoita hyvä varoittaa esimerkiksi kyltillä pihassa olevasta koirasta.

Vaikka itse tiedät koirasi olevan ystävällinen, moni muu ei tätä tiedä ja saattaa pelästyä pahastikin pihalla olevaa koiraa. Kyltti vartioivista koirista pitää toisaalta usein myös epätoivotut vieraat poissa omilta pihoilta. Muista lisäksi, että koiran panta saattaa tarttua johonkin, esimerkiksi piha-aitaan tai se voi satuttaa itsensä pihalla, joten omistajan on oltava valppaana näiden tilanteiden varalta.

Divi