Bordercolliet tituleerataan usein maailman älykkäimmäksi koiraroduksi ja kun bordercollien toimintaa seuraa hetken, on usein valmis uskomaan tämän todeksi. Bordercollien älykkyys on toisaalta kaksiteräinen miekka, sillä ilman riittävää aktiviteettimäärää koira kyllästyy helposti ja voi alkaa käyttäytyä häiritsevällä tavalla. Kerromme tässä artikkelissa tämän ihastuttavan rodun ihastuttavista piirteistä.

Bordercollien käyttötarkoitukset

Bordercollie kuuluu paimenkoiriin eli FCI-roturyhmistä se edustaa ryhmää 1. Rotu on erittäin suosittu sekä harrastus- että käyttökoirana. Bordercolliella on paimennustaitoja ja se oppii asioita nopeasti. Lisäksi se on erityisen ketterä ja älykäs koira. Nämä ominaisuudet tekevät siitä kovin monipuolisen rodun. Muut collie-suvun koirat polveutuvat bordercolliesta ja kyseessä onkin alkuperäisrotu.

Agilityssa rotu on erityisen suosittu, sillä tässä lajissa vaaditaan monia rodulta löytyviä ominaisuuksia. Ratojen selvittäminen mahdollisimman nopeasti ja virheettä vaatii terävyyttä ja ketteryyttä ja niitähän tämän rodun edustajilta löytyy! Tämä laji soveltuu bordercollielle erityisen hyvin myös siitä syystä, että laji haastaa koiraa sekä fyysisesti että psyykkisesti, mikä on bordercollielle tarpeen. Ilman riittävää aktiviteettia ja mielekästä tekemistä koirasta saa nimittäin helposti myös niin sanotun ongelmakoiran. Riittävät aktiviteetit ovat bordercollien kohdalla kaiken a ja o ja aktiviteetteja, jos mitä agility tarjoaa niin koiralle kuin omistajallekin.

Bordercollien ulkonäkö

Bordercollie ihastuttaa luonteensa ja aktiivisuutensa lisäksi myös ulkonäöllään. Rotu on sulavalinjainen ja sopusuhtainen. Sen ruumiinrakenne on melko pitkä. Pään muoto on leveähkö ja korvat ovat joko puolipystyt tai pystyt. Koiralla on pitkä häntä ja sen karva on pitkää taikka lyhyttä ja tiheää sekä karkeaa. Yleisin väritys on mustavalkoinen. Tästä huolimatta rodulla sallitaan kaikki värit. On kuitenkin muistettava, että koiran pääväri ei saa olla valkoinen.

Säkäkorkeudeltaan koira on 48 – 56 cm. Urokset ovat suurikokoisempia kuin naaraat. Tämän rodun yksilöiden välillä esiintyy runsaasti hajontaa, sillä rodusta on olemassa työlinjaisia koiria sekä näyttelylinjaisia koiria. Näyttelylinjaisilla koirilla on työlinjaisia paksumpi turkki ja ne vaikuttavat raskaammilta. Näyttelykoirista löytyy lisäksi 3 erilaista linhaa: englantilainen linja, australialainen linja sekä uusiseelantilainen linja.

Bordercollien luonne sekä käyttäytyminen

Bordercollien käyttäytymisessä sekä luonteessa näkyy vielä se, että rotua on käytetty ja käytetään paimennuksessa. Monet rodun luonteenpiirteet ovat sellaisia, että niistä on paimennuksessa hyötyä. Bordercollielle on ominaista sitkeys, ahkeruus sekä nöyryys.

Omistajaansa kohtaan tyypillinen bordercollie on nöyrä, minkä lisäksi se kiintyy tavallisesti syvästi omistajiinsa. Upea bordercollie viihtyy oman laumansa keskellä. Tällä rodulla ilmeneekin helposti eroahdistusta, jos se joutuu olemaan paljon yksin. Edellä mainittujen luonteenpiirteiden lisäksi bordercollielle on tyypillistä lempeys, sosiaalisuus sekä suvaitsevaisuus. Toisaalta koirasta löytyy tarpeen vaatiessa niin taistelutahtoa kuin terävyyttäkin. Bordercollie on melko helposti koulutettavissa. Lisäksi se on nopea koira. Kaiken kaikkiaan bordercollie on rotu, joka on aktiivisessa ja osaavassa koirakodissa oikea aarre, mutta josta voi väärissä käsissä tulla niin sanottu ongelmakoira.

Bordercollie Suomessa

Suomessa rekisteröityjä bordercollieita on reilut 8 300 kappaletta. Suomessa bordercolliet ovat menestyneet esimerkiksi agilityradoilla. Bordercollien keskimääräinen elinikä on 12 – 15 vuotta, joten ennen koiran hankintaa on syytä harkita pitkään, että koiraan on valmis todella sitoutumaan näin pitkäksi aikaa.

Divi