Pienikokoinen valkoinen länsiylämaanterrieri on oivallinen seurakoira, jonka sydämessä on kuitenkin vielä aimoannos terrierin luonnetta. Alun perin koiraa käytettiin metsästyskoirana, mutta nykyisin tämä kaunis rotu on suosittu seura- ja näyttelykoirana. Koiran lempinimi on westie.

Westien ulkonäkö ja terveys

Pienestä koostaan huolimatta westie ei jää huomaamatta upean ryhtinsä ja kauniin turkkinsa ansiosta. Koiran säkäkorkeus liikkuu noin 28 – 30 senttimetrin pinnassa ja paino 7 – 10 kilon tienoilla. Karvapeite on tällä koiralla kaksinkertainen.

Valitettavasti tällä rodulla esiintyy runsaasti erilaisia sairauksia ja joidenkin tutkimusten mukaan se on jopa yksi sairaimmista koiraroduista. Esimerkiksi erilaiset perinnölliset iho-ongelmat sekä allergiat ovat westieille tyypillisiä ongelmia. Toisaalta westie on pitkäikäinen ja voi elää jopa 19 vuotta. Sen tyypillinen elinikä on 14 – 19 vuotta.

Westien luonne sekä käytös

Westie hurmaa kauniin ulkonäkönsä lisäksi myös luonteellaan. Rotu on uskollinen sekä pirteä. Pienen kokonsa ansiosta se soveltuu seurakoiraksi myös kaupunkiasuntoon. Westie ei ole aggressiivinen ja se yleensä pitää lapsista. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka westie näyttää pieneltä söpöläiseltä, voi se pyrkiä pääsemään laumanjohtajaksi, ellei sillä näytetä koiran paikkaa. Westien kouluttamisessa tuleekin olla riittävän jämäkkä ja johdonmukainen.

Pienestä koostaan huolimatta koira on oikea energiapakkaus ja vaatii runsaasti liikuntaa. Pelkäksi sylikoiraksi tästä koirasta ei ole. Ellei westie saa riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja, se saattaa alkaa tuhoamaan paikkoja ja käyttäytyä muutoin häiritsevällä tavalla.

Divi