Suomalaiset metsästäjät ovat ihastuneita norjalaiseen rotuun, harmaaseen norjanhirvikoiraan, jonka upeus on muuten huomioitu myös koiran kotimaassa Norjassa, onhan kyseessä maan kansallisrotu. Vuonna 2016 rotu oli Suomen 7. suosituin rotu. Rekisteröityjä yksilöitä onkin Suomessa reilut 53 630 kappaletta. Pohjoismaiden ulkopuolella rotu on kuitenkin aika harvinainen.

Norjan harmaan hirvikoiran ulkonäkö

Rodun ulkonäkö on tyypillisen pystykorvan ulkonäkö. Koiran korvat ovat pystyt ja sen keho on lyhyt. Rakenne on raskas ja ryhti on hyvä. Koiran häntä kiertyy selän päälle tiukkaan kieppiin. Koiralla on runsaasti karvaa, joka ei saa kuitenkaan olla tiukkaa. Koiran silmien väri on tumma. Kyseessä on kestävä rotu, joka kestää viileää säätä sekä sadetta. Urosten säkäkorkeus on noin 52 cm urosten osalta ja noin 49 cm narttujen osalta. Vaihtelua voi molempien sukupuolten osalta olla -3/+4 cm. Rodun eliniänodote on noin 14 vuotta.

Norjan harmaan hirvikoiran tyypillinen luonne

Tyypillinen norjan harmaa hirvikoira on tarmokas ja se on helppo kouluttaa. Se viihtyy niin perhekoirana kuin metsästyskaverinakin. Se nauttii myös pitkistä kävelyretkistä. Koiran haukku on äänekäs ja monet norjan harmaat hirvikoirat elävät pihakoirina. Koira soveltuu kuitenkin myös sisällä eläväksi koiraksi. Koira on parhaimmillaan suurriistan metsästyksessä, erityisesti karhut ja hirvet ovat sille ominaisia saaliita, mutta monessa perheessä se on myös rakas perheenjäsen, joka toimittaa lähinnä seurakoiran virkaa. Koiraa voidaan käyttää myös vahtikoirana. Viikingeillä oli näitä koiria taistelukoirina.

Norjan harmaa hirvikoira on vanha koirarotu

Kyseessä on vanha, 1800-luvulla syntynyt, rotu, jonka tarkasta syntyajasta ei ole tietoa. Todennäköisesti norjan harmaita hirvikoiria oli ennen viikinkien aikaa eli 800 – 1500. Koiranäyttelyyn rotu osallistui ensimmäistä kertaa 1877. Tämä tapahtui Oslossa.

Divi