Upeasta pitkäkarvaisesta colliesta tulee monelle ensimmäisenä mieleen klassiset Lassie-elokuvat, joissa upea koira seikkaili yhdessä ihmisystävänsä kanssa. Joillekin roduille erilaiset elokuvat ovat tehneet jopa hallaa, sillä esimerkiksi dalmatialaisia alettiin ostaa selkeästi enemmän siinä vaiheessa, kun 101 dalmatialaista -elokuva oli kuuminta hottia. Collien kohdallakin voidaan sanoa, että moni on luonut mielikuvansa kyseisestä rodusta juurikin Lassie-elokuvien pohjalta. Kerromme tässä artikkelissa, millainen rotu oikeasti on – ilman elokuvan tuomaa glamouria.

Collien käyttötarkoitus

Collien alkuperäinen kotipaikka on Skotlanti, joten sitä on käytetty pitkään paimenkoirana. Vaikka paimennustehtäviä on nykyaikana entistä vähemmän, on rodun paimennusominaisuudet vielä suurelta osin tallella. Lisäksi rotu on erityisen yhteistyöhaluinen. Lisäksi rotua on helppo kouluttaa, sillä kyseessä on sosiaalinen sekä toiminnanhaluinen rotu. Nykyisin rotua käytetäänkin monipuolisena harrastuskoirana, minkä lisäksi monet colliet ovat rakastettuja perheenjäseniä. Collieita näkee runsaasti palveluskoirakokeissa, pelastuskoirakokeissa, tottelevaisuuskokeissa, rallytokossa sekä agility-kilpailuissa. Toisaalta paimennuskin on saanut aivan uudenlaista suosiota colliekasvattajien sekä -harrastajien keskuudessa.

Collien käyttäytyminen sekä luonne

Tyypillisessä colliessa korostuu toiminnanhaluisuus sekä tarmokkuus. Colliesta saa melko helposti miellyttämishaluisen kumppanin ja perheenjäsenen. Tästä syystä se onkin todella hyvä niin harrastus– kuin seurakoiranakin. Collielle tyypillisiä luonteenpiirteitä ovat iloisuus, ystävällisyys sekä aktiivisuus. Yleensä collie tulee hyvin toimeen sekä muiden koirien että lastenkin kanssa. Vaikka collie onkin melko helposti koulutettavissa ja aktivoitavissa, on muistettava, että tämä rotu tarvitsee hyvän peruskoulutuksen.

Parhaiten collie sopii ihmiselle, joka liikkuu paljon ja on muutenkin aktiivinen. Collien tulee saada olla oman perheensä, laumansa, parissa eikä sitä saa eristää muusta perheestä. Jos etsit koiraa, jota on tarkoitus pitää ympärivuorokautisesti pihalla tai tarhassa, ei collie ole sopiva rotu sinulle. Colliet ja lapset sopivat yleensä samaan perheeseen. Toki tämä vaatii sitä, että sekä lapset että koira on kasvatettu kunnioittamaan toisiaan.

Collien terveys

Collieta pidetään perusterveenä rotuna, mutta myös sillä esiintyy tiettyjä sairauksia sekä riskiä tiettyihin vikoihin. Jos collieta käytetään jalostuksessa, tulee sen kyynärpäät sekä lonkat kuvata ennen jalostuskäytön aloittamista. Tämän lisäksi jalostuskäytössä käytettävien collieiden silmät tulee tutkia.

Pitkäkarvaisen collien turkki vaatii jonkin verran hoitoa ja sen korvat sekä tassut tulee siistiä. Toisinaan koira pitää myös pestä. On tärkeää harjata korvien taustaosat, vatsan alaosa sekä jalat, jottei collien karvaan ilmestyisi takkuja. Kun colliella on karvanlähtöaika, tulee sen pohjavillaa poistaa, jotta koiran iho pysyisi hyvässä kunnossa ja jotta sen turkki pysyisi hengittävänä. Colliesta on myös sileäkarvainen muoto, jonka lyhyt turkki on helppohoitoinen ja vaatii vain ajoittaista harjausta tai karstausta sekä ajoittaista pesua.

Divi