Kuten monet suosituimmat ja tunnetuimmat palveluskoirat, niin myös lihaksikas ja näyttävä rottweiler on kotoisin Saksasta. Suomessa on rekisteröity reilut 24 800 rottweileria.

Rodun alkuperä

Rotu on kotoisin Saksasta ja se on nimetty Rottweil-nimisen eteläsaksalaisen kaupungin mukaisesti. Kyseessä on yksi vanhimmista koiraroduista, sillä rodun juuret juontavat juurensa aina roomalaisvallan aikoihin. Tuolloin roomalaiset käyttivät mastiffityylisiä koiria karjanvartijakoirina sekä paimenkoirina. Koirat suojelivat isäntäänsä sekä ajoivat karjaa. On mielenkiintoista kuvitella nämä koirat roomalaisvallan aikaiseen ympäristöön huolehtimaan tärkeistä tehtävistään isännilleen uskollisina ja alati rohkeina kumppaneina.

Rottweilerin ulkonäkö

Rottweiler on suurikokoinen koira. Nartut painavat noin 42 kiloa ja urokset tätäkin enemmän eli noin 50 kiloa. Urosten säkäkorkeus on 61 – 68 cm ja narttujen 56 – 63 cm. Väriltään koira on musta ruskeilla merkeillä. Väritys korostaa entisestään koiran voimakasta ilmettä.

Kyseessä on monikäyttöinen työkoira, jota pidetään olemukseltaan keskivahvana. Sen ulkoisen olemuksen onkin tarkoitus kuvastaa nimenomaan voimaa. Vaikka koiran kokonaisvaikutelma luokin voimakkaan kuvan, ei koira kuitenkaan ole lainkaan kömpelö. Itse asiassa koiran tulee olla nimenomaan tasapainoinen sekä sopusuhtainen. Sen tulee sekä liikkua kevyesti että olla todella kestävä. Sukupuolileima on tälla rodulla erityisen selvä, sillä rottweilernartut ovat huomattavasti uroksia kevytrakenteisempia. Koossa esiintyykin vaihtelua siten, että rodun edustaja voi olla joko keskisuuri tai suuri.

Divi