101 dalmatialaista -elokuva nosti dalmatiankoiran suosiota, mikä ei välttämättä ollut hyvä juttu. Elokuvan innoittamana moni katselija saattoi hankkia koiran pohtimatta hankintaa aivan perin juurin. Dalmatiankoira saattaa elää jopa 17 vuotta ja sen tyypillinen elinikä on noin 12 – 17 vuotta, joten perinpohjainen harkinta ennen hankintaa on tarpeen, varsinkin koska kyseessä on erityisen aktiivinen koira.

Koiran alkuperä

Tämä koirarotu on erityisen vanha rotu, jonka juuret juontavat juurensa todennäköisesti nykyisen Kroatian alueelle. Kroatiasta löytyy Dalmatia-niminen paikka, jonka mukaan rotu on saanut nimensä. Alunperin rotua käytettiin ajavana ja jäljestävänä metsästyskoirana, mutta nykyään sen metsästysominaisuudet ovat kadonneet ja sitä käytetään seurakoirana.

Tyypillisiä piirteitä

Urosten paino on 27 – 32 kiloa ja narttujen 24 – 29 kiloa. Säkäkorkeus vaihtelee 54 senttimetristä 61 senttimetriin. Koiran pohjaväri on valkoinen ja siinä esiintyy mustia taikka ruskeita täpliä. Luonteeltaan koira on vilkas sekä ystävällinen sekä erityisen uskollinen. Koiran muisti on erityisen hyvä ja se on kovin kiltti.

Tämä koira tarvitsee runsaasti virikkeitä, etteivät ne ajaudu pahantekoon. Virikkeiden lisäksi koiralle tulee tarjota runsaasti liikuntaa. Esimerkiksi toko ja agility sopivat hyvin tälle rodulle, onhan koira kaiken muun lisäksi myös nopea oppija. Koira on yleensä helposti motivoitavissa, vaikkakin koiran tahto on yleensä myös melko voimakas. Kekseliäisyys on tämän rodun yksi parhaista piirteistä, sillä koira saattaa jopa keksiä sille opetetuista tempuista ja tehtävistä aiavan omia variaatioitaan.

Divi