Rescue-koiran ottaminen on monessa mielessä hyvä teko, koska tarjoat tällöin kodin koiralle, joka sitä todella tarvitsee. Suin päin koiran ottoon ei kuitenkaan pidä rynnätä ja rescue-koiran ottamista tulee harkita vähintään yhtä paljon kuin rotukoirankin ottoa – ehkäpä jopa vielä enemmän. Kerromme tässä artikkelissa 3 tärkeää seikkaa, joita kannattaa pohtia harkitessasi rescue-koiran ottamista.

[IMAGE=cBkXuZehE3Zb.jpg]

1. Oletko valmis sitoutumaan rescue-koiraan koko sen loppuelämän ajaksi?

[IMAGE=eJBzhOczUQDw.jpg]

Aivan ensimmäiseksi sinun tulee varmistaa, että olet valmis sitoutumaan rescue-koiran hoitoon koko sen loppuelämän ajaksi – siitäkin huolimatta, että koiran taustasta johtuen haasteita saattaa olla odotettavissa eikä elämä rescuen kanssa ole välttämättä aina ruusuilla tanssimista. Myös taloutesi saattaa olla kovilla tulevien eläinlääkärikulujen ja mahdollisen koulutusavun tarpeen vuoksi. Rescue-koira on jo ainakin kerran elämässään joutunut hylätyksi eikä sen pitäisi joutua kokemaan hylkäämistä enää uudelleen. Tästä syystä harkitse tarkkaan omia voimavarojasi ja pyyteettömyyttäsi. Älä koskaan ryntää ottamaan rescue-koiraa säälistä, vaan varmista, että voit tarjota sille hyvän loppuelämän!

Mieti, oletko valmis ulkoiluttamaan rescue-koiraasi riittävästi ja huolehtimaan muutenkin sen terveydestä ja viihtyvyydestä parhaalla mahdollisella tavalla. Jos sinulla on piha, voit ehkä aidata siitä osan turvalliseksi ulkoilualueeksi koirallesi. Tällöin kellfri.fi on hyvä yhteistyökumppani, sillä sen verkkokaupasta löytyy tuotteita, joiden avulla rakennat koirallesi vaikkapa tukevan koiratarhan, jossa se pääsee ulkoilemaan silloinkin, kun sinä et ehdi mukaan hihnan toisessa päässä.

2. Tiedätkö tarpeeksi koiran taustoista?

Rescue-koiran taustoista voi olla vaikea saada riittävästi tietoa, etenkin, jos hankit koirasi ulkomailta. Varmista kuitenkin, että tiedät siitä riittävästi. Tiedätkö esimerkiksi, millainen koiran terveydentila on? Onko sillä sairauksia, jotka tarvitsevat erityistä hoitoa, lääkkeitä tai vaikkapa erityisruokavaliota? Onko koira kastroitu tai steriloitu? Minkä ikäinen koira on? Ovatko koiran rokotukset kunnossa ja onko täysin varmaa, ettei sillä ole tarttuvia sairauksia, kuten vesikauhua? Onko koiralle tehty loishäätö?

On tärkeää selvittää etukäteen, tuleeko koira toimeen lasten kanssa, entä toisten koirien tai muiden lemmikkieläinten? Miten koira käyttäytyy ja millaista koulutusta se tarvitsee? Onko koira helposti koulutettavissa? Esiintyykö sillä aggressiivisuutta tai pelokkuutta joissakin tilanteissa? Näitä ja monia muita seikkoja kannattaa harkita tarkkaan ennen rescue-koiran hankintaa. Harkitse myös omia koirankoulutustaitojasi ja varmista, että ne ovat riittävät. Joissakin tapauksissa on järkevää turvautua ammattikouluttajan apuun, mutta joissakin tapauksissa taas on järkevintä tunnustaa etukäteen, etteivät omat taidot tai ihan fyysinen voimakaan riitä vaikeimpien rescue-koirien käsittelyyn.

3. Onko sinulle riittävästi rahaa rescue-koiran ylläpitoon?

Rescue-koiran edullinen hinta verrattuna rotukoiraan saattaa houkutella sellaisiakin koiranostajia, joilla ei oikein olisi varaa ostaa rotukoiraa. On kuitenkin muistettava, että koiran ostohinta on yleensä vain pieni osa koiran ylläpidosta aiheutuvista kustannuksista. Esimerkiksi eläinlääkärikulut voivat kohota huimiksi, jos koira sairastuu tai loukkaantuu, ja rescue-koiralle voi kertyä tavallistakin enemmän eläinlääkärikäyntejä sen mahdollisesta huonosta elämän alkutaipaleesta johtuen.

Jos haet rescue-koirasi ulkomailta, voi myös tästä aiheutua ylimääräisiä kuluja. Selvitä kaikki tällaiset kulut etukäteen. Selvitä tarkkaan myös koiran maahantulosäännökset välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä. Hyvä valmistautuminen on todella tärkeää ryhtyessäsi rescue-koiran parhaaksi ystäväksi!

Divi